İnşaat Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İnşaat Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İnşaat maliyeti konusu, hazırlanan projenin yerinde uygulanması kadar önem arz eden bir konu olmakla birlikte, maliyet hesabı en çok da müteahhit firmaları ilgilendirmektedir. Çünkü unutulmuş ufak bir ayrıntının uygulama esnasında fark edilmesi, yapı maliyetini oldukça fazla etkileyebilir. Aynı şekilde şantiye sahasında çıkan beklenmedik bir sorun ya da uygulama hatası yüksek cezalar doğurabilir. Bu yüzden inşaat maliyeti konusunda önce uygulamaya, sonra metraj hesaplarına dikkat etmeliyiz.

İnşaat Maliyetine Dahil Edilen Konular

Maliyet hesabı yapılırken dikkat ettiğimiz bir çok konu vardır. Bunları genel olarak sıralamak gerekirse;

  • İşçilik
  • Proje çizimi ve statik hesabı
  • Devlet harçları
  • Şantiye sahasında kullanılacak malzemeler
  • İşçi barınma, yeme, ulaşım ihtiyaçları gibi genel başlıklar altında sıralamak mümkündür.

Her ne kadar bu konu ülkemizde yanlış oturmuş olsa da bir yapının maliyetini arttıran aslında şantiye sahasında kullanılan malzeme ya da işçiye verilen ücretler değildir. Proje çizim aşamasında iken tasarlanan projenin uygulanabilir olması, işçilik açısından düşünülmesi gerekir. Ne yazık ki ülkemizde ekonomik boyutlar başta geliyor. Bu da doğru hesaplanmamış, düşünülmemiş bir çizimde uygulama esnasında daha fazla maliyetlere yol açabiliyor.

Günümüzde İnşaat Maliyeti

2000’li yıllarda bu işin tabiri caizse kaymağını yiyenler müteahhit firmalar oldu. Yetersiz yönetmelikler, düşük döviz kurları ve yüksek taleplerden dolayı ucuza mâl edilen yapılar yüksek meblağlara satıldı ve büyük kârlar edildi. Günümüzde çelik ve beton konusunda ne kadar hassas olsak da diğer kalemlerde etkin duruma gelmiştir. Yapı maliyeti hesaplarında size en doğru sonucu verecek olan internet üzerindeki ilgili online firmalar her zaman yanınızdadır. Her türlü yapı maliyeti konusunda hesaplamalar yapabilir, detaylı bilgiler için onlara ulaşabilirsiniz.