Kontra Somunu Kullanmanın Avantajları

Kontra Somunu Kullanmanın Avantajları

Endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılan kontra somunlar adından da anlaşılacağı gibi dişlerin kontra olduğu somunlara verilen isimdir. Bu sistemde cıvata ile birlikte kullanılan somunun biri sağda diğeri solda diş olursa ikincil olarak takılan somuna kontra adı verilir. Titreşim için özel olarak geliştirilen sistemler somunlardan birinin herhangi bir yönde gevşemeye çalışması durumunda diğerinin de aynı yönde sıkmaya çalışması prensibine dayanır. Somunlardan birinin kontralı olarak kullanılması sıkı bir şekilde kapanmasına ve zaman içerisinde gevşemesinin engellenmesine olanak tanır.

Somunların Gevşemesi Kontra ile Önleniyor

Ön gerilmeye tabi olan somunların gevşemesini engellemek için tercih edilen ürünler statik bir yük altında cıvata akma sınırı sıkılması neticesinde meydana gelebilecek devşirmelerin engellenmesine olanak tanır. Statik yükler cıvata gevşeme sorununun yaşanmadığı durumlardır. Gevşeme sorunu genellikle dinamik yükler altında meydana gelir. Yüzeyi açılı bir şekilde olan cıvata, ileri geri hareket ederse somun da hareket eder. Cıvatanın ekseninde oluşan titreşimlerin etrafa saçtığı değişken kuvvet ortalama ve değişken gerilme gibi durumların meydana gelmesine neden olur. Daha fazla tork uygulanarak gevşemenin engellenmesini sağlayan kontra somunu seçenekleri bu özellikleri ile son derece avantajlıdır. Ürünlerin kullanılacağı alanlarda ne kadarlık bir kuvvet uygulanacağı konusunda önceden tespit yapılmalıdır.

Somunlarda İdeal Denge Sağlanır

Ayarlı tork anahtarı ile gerçekleştirilen işlemlerde son derece avantajlı olan ürünler internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalardan kolayca temin edilebilir. Cıvataların gevşememesi için tercih edilen ürünler ideal dengenin oluşması için tercih edilebilecek en iyi seçenekler arasındadır. Kişisel çabaya bağlı olarak gerçekleştirilen sıkma işlemlerinde dişin sıyrılması, cıvatanın kopması, cıvatanın başında yalama olması gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu nedenle kullanılan alanlarda önceden hesaplanan ve uygulaması yapılan değerlerin biçimlendirilmesi gereklidir.