Araba Nasıl Şarj Edilir?

Araba Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli olan araba şarjları üç farklı seviye içinde sınıflandırılabilir. Bu seviyelerin bir aracı şarj ederken kullanılmış olan güç çıkışlarını, dolayısıyla şarj etme hızını da ifade ettiği açıktır. Seviyelerin hepsinde de, az veya çok güç kullanımı ve AC veya DC şarjını yönetebilmek için özel olarak da dizayn edilmiş olan türler de ayrıca bulunur. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Seviye 1

Seviye 1 şarj veya yaygın ve bilinen adıyla da ev şarjı, genel olarak elektrikli arabayı şarj etmenin de en kolay ve uygun maliyetli olan yolu olarak da kabul edilir. Seviye 1 şarj için ise sadece elektrikli araçları şarj etmek için kullanılabilen özel bir güç devresi dışında başka da bir ekipman gerekmez. İster garajınızda isterseniz de evinizdeki elektrikli arabanın park ünitesinde, sadece kabloyu belirtilmiş olan bir elektrik prizine takılarak şarj edebilirsiniz. Seviye 1 şarj, bir ucunda prize takılacak olan standart üç ayaklı ev tipinde bir fiş, diğer ucunda ise araç için standart J1722 konektörü bulunan Seviye 1 EVSE kablosu ile de yapılır. 120V AC prize takıldığında ise şarj oranları 1,4 kW ile 3 kW arasında da değişir. Batarya kapasitesine ve durumuna da bağlı olarak şarj süresi 8 saat ile 12 saat arasında sürer.

Seviye 2 ve Seviye 3

Seviye 2 şarj için genellikle halka açık şarj denebilir. Evinize Seviye 2 şarj ekipmanlarını kurulabilir ya da kurdurabilir, yoksa da çoğu Seviye 2 şarj cihazı yerleşimi alanlarında, kamu kuruluşlarınca da işletiliyor olan otoparklarda, iş yerlerinde ve de özel kişiler tarafından işletilen yerlerde de bulunur. Montaj gerektiriyor olan Seviye 2 şarj cihazları da, 240V AC fişi aracılığıyla şarj olanağı da sunar. 7 kW ila 22 kW'lık şarj oranına sahip olan Tip 2 konektörü ile şarj işlemi genellikle (batarya kapasitesine bağlı olarak değişir) 1 ile 11 saat arasında sürer. Örneğin, 64 kW batarya ile donatılmış olan KIA e-Niro’nun şarjının süresi, şarj istasyonuna bağlı olarak da 7,2 kW’lık Tip 2 şarj cihazı tarafında yaklaşık 9 saat sürer.

Seviye 3 şarj için de, elektrikli araçları şarj etmenin en pratik yolu denebilir. Seviye 2 şarj üniteleri kadar yaygın ve bulunur olmamasına rağmen, Seviye 3 şarj cihazları da kalabalık nüfuslu her yerleşimde bulunabilir. Seviye 2 şarjın aksine de, bazı elektrikli araçlar Seviye 3 şarja uygun bulunmayabilir. Montaj gerektiriyor olan Seviye 3 şarj cihazları, 480V AC veya DC fişleri aracılığıyla da şarj olanakları sunar. 43 kW ila 100+kW şarj oranı ile CHAdeMO ya da CCS konektörü kullanılarak şarj süresi 20 dakika ile 1 saat arasında sürebilir. Hem Seviye 2 hem de Seviye 3 şarj aletlerinde şarj istasyonlarına bağlanmış olan konektörler de bulunur.